
Uwielbiasz placki po zbójnicku, jednak masz okazję jeść je tylko podczas wypadu do Zakopanego? To pyszne danie jest jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet wtedy, gdy nie możesz pozwolić sobie na wypad w góry przygotujesz je w domowym zaciszu. Podajemy najlepszy przepis!
Placki po zbójnicku – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 4 jajka
- Przyprawy: sól, pieprz
- 40 dag wieprzowiny
- 2 cebule
- 2 papryki
- 15 dag pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- Olej
- trochę mąki
- 2 łyżki koncentratu z pomidorów
- Przyprawy: liść laurowy, rozmaryn, słodka papryka, pieprz w ziarnach
Przygotowanie
- Wieprzowinę myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i mąką.
- Obsmażamy mięso na oleju, w międzyczasie dodając pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy około 5 minut.
- Mięso podlewamy wodą, dodajemy rozmaryn, pieprz w ziarnach, koncentrat. Wszystko dusimy pod przykryciem 15 minut.
- Kroimy paprykę i pieczarki, następnie je obsmażamy. Warzywa dodajemy do duszącego się mięsa, doprawiamy solą i papryką słodką.
- Obieramy ziemniaki, ścieramy na małych oczkach wraz z cebulą. Następnie, masę ziemniaczaną łączymy z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Z tak przygotowaną masą smażymy na oleju zwykłe placki.
- Placki pokrywamy mięsno-warzywnym farszem. Farsz możemy podać również osobno, wraz z surówkami. Smacznego!