Suszona wołowina – prowiant idealny na wędrówkę

Gdy wybieramy się na górską wprawę, zwykle pojemność naszego bagażu jest ograniczona – ilość rzeczy, które mogą nam się przydać nie jest w końcu wcale tak mała. Zmieścić musimy dodatkowo suchy prowiant – idealny będzie ten, który zajmie mało miejsca, długo zachowa świeżość, a zarazem doda nam energii po dużym wysiłku. Wszystkie te cechy spełnia… suszona wołowina.

Suszona wołowina to nie tylko smaczna przekąska, ale i wartościowy posiłek, który przygotujemy w niezwykle prosty sposób. Lekka, nie zajmująca wiele miejsca, zmieści się w każdym plecaku miłośnika górskich wypraw.

Zalety suszonej wołowiny

  • Proces suszenia pozbawia mięso wody, dzięki czemu zachowa świeżość nawet w trudnych warunkach przez długi czas,
  • Ma dużo białka, które w trakcie wysiłku w górach zapewni nam poczucie sytości,
  • Jest poręczna, lekka, zajmuje niewiele miejsca,
  • Z je wykorzystaniem w polowych warunkach przygotujemy inne potrawy, w tym np. bulion.

Suszona wołowina – jak ją przygotować?

Potrzebne będą nam 1 kg wołowiny z możliwie jak najmniejszą ilością tłuszczu. Idealnie sprawdzi się ligawa.

Aby nasza wołowina była nie tylko pożywna, ale i smaczna, należy ją zamarynować przed suszeniem. Najprostszą marynatą okaże się olej rzepakowy z wodą i twoimi ulubionymi przyprawami.

Przygotowanie suszonej wołowiny

  1. Mięso mrozimy w zamrażalniku przez 2 godziny (pozwoli nam to na wygodniejsze pocięcie go na plastry).
  2. Tniemy wołowinę na plastry o grubości 1 cm.
  3. Wkładamy mięso do ulubionej marynaty na 24 godziny.
  4. Po wyjęciu z marynaty, mięso osuszamy ręcznikami papierowymi i nabijamy na patyczki do szaszłyków.
  5. Mięso na patyczkach suszymy w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza przez 6 godzin. Po wyjęciu wołowiny, warto pozostawić ją jeszcze na 3 dni suchym miejscu.

Pyszna przekąska na górskie wypraw (i nie tylko) gotowa. Tak przygotowane mięso możecie przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here